Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

29 December 2011

Finally...Siap Sudah Buku Tetamu @ Guest Book...

Setelah hampir berbulan-bulan membuang masa dengan mencari tempat murah untuk binding hard cover, akhirnya BB jumpa jugak kedainyer. Dulu sebelum-sebelum ni BB tanya kebanyakkannya paling murah ialah RM30...ada juga yang letak sampai RM50. Macam-macam rega plak dorang letak.Ikut suka mak bapak dorang ajer!
Terbeliak biji mata BB time tanya kat budak kedai tu.hehehe. 
Apa barang kalo mahal, baik beli siap dah..dalam RM30++ pon bleh dapat. 
 
Contohnyer camni..yang ni BB tengok dekat kedai buku dalam Giant Bt Caves.
Kat kedai buku MPH Midvalley pon ada jugak camni.Dah siap.
Tapi standard ajerlah.Sesuai untuk mereka yang tak kesah..janji ader ;)

Ok untuk makluman BB dapat binding hardcover macam ni dalam RM20 jer...murah ke? 
ke ada lagi murah?hehehe..

Ok meh BB nak share sket.
Rupa-rupanyer, untuk binding hardcover macam ni di panggil tesis 
(alaaa...assignment budak-budak U tu).
Ada juga binding jenis kontrak tender.Yang tu jenis lain.Tak berapa nak cantek dan sesuai dengan tema buku tetamu kita.So jangan salah pilih k ;)

Tulisan nya adalah standard saja.Tak bole pilih-pilih nak word macam-macam.Nak kerawang bagai ke...Sebabnya tulisan tersebut adalah "Hot Stamping". So mereka cuma susun aje bongkah-bongkah abjad sedia ada ikut ayat yang kita nak.
Lagi banyak baris ayat kita, lagi banyak lah kita kena bayar. Mungkin dalam RM30++
 Kalo degil nak jugak tulisan macam-macam...sila lah bayar lebih yer untuk mereka menempah hot stamping special untuk kita.Maybe akan mencecah harga beratus-ratus.

Kalo nak murah lagi,cer korang try kat area yang banyak student.Contohnya dekat UPM Serdang tu kan banyak kedai untuk budak-budak U fotostat.Kat area Uitm Shah Alam ke..sah-sah murahkan sebab rega student.Jangan plak pergi sana bergaya macam mak datin.Kompom kena mahal..hahaha

Tempoh yang diambil untuk siapkan binding hardcover ni selalunya ialah seminggu.Macam kes BB  sebab banyak sangat cuti umum aritu. So tetiba datang kedai masih tak siap lagi.sungguh kiciwa masa itu.Makesure call dulu kedai tu yer tanya dah siap ke belom.

Jom layan isi dalamnyer...




 kat sini pon ade jugak.

Mesti nak tau sangat-sangatkan kat mana BB buat?ok la..
Nah amik ko..

 Dekat area pasaraya wasbudi Taman Sri Gombak tu

 Ni pandangan dari tepi kedai.Betul-betul tepi jalan.Kalau masuk ikut MRR2, belok kiri masuk area Taman Sri Gombak tu, straight ajer.Sebelum simpang 3 besar tu,nampak lah kedai ni.
pstt : ada orang jual durian kat depan kedai ni.


*** Tengah dok tungguh BFF BB buat bunga dari kain untuk dihiaskan dekat depan hardcover tu.~ entah bagaimana lah ropenyer.Tungguuuu

11 comments:

sharz syaz said...

cantik2!! leh jadi aspirasi kite nie... =)

Miz Sharmia said...

Hai.. nak minta template border2 kat A4 tu leh x? da try buat.tp tak menjadi.. isk..isk.. :)

sharmiazara@gmail.com

tq.

p/s : guestbook ni mmg cntik!

BitsBest said...

@miz sharmia...

ok insyallah sy akan emailkan kt awk..
tp sy nak kena cari dulu entah mana sy save...hehehe
anyway sy pon copy dari xora (blog :dia terima nikahnya)

Anonymous said...

As'salam, hai sis.. nak mintak template border2 kat A4 tu boleh tak? sy dah cuba buat tp tak menjadi.. huhu.. klu sis tak kisah.. boleh share dgn sy :-) effa_fainah@yahoo.com

BitsBest said...

bole2 effa..

tapi copy nyer ada di opis.srang sy tgh berpantang di kg..
ermm bila yer majlis awak?coz bln 4 br sy start keja..takut tak sempat ajer...
awk cuba alternatif lain dgn copy di blog xora(dia terima nikahnya)...sy pon copy dr dia.
sory xdapat membantu srang :(

Myfish is CoOL said...

cmne ye proses2 nk menempah tu?

BitsBest said...

@Myfish

Yg template dan design dalam tu BB buat dan print sendiri ajer.Guna printer biasa..

dah siap print dan susun..br g kedai|>cakap jer nak binding camni..senang ajer!

Anonymous said...

blh email kn kat kita jugak template border a4 tu. tak lama dah wed kita. hehe tq
email kita .. linda.ptpl@gmail.com

Wanie Zaini said...

awk..isi dlm 2 awk print sndri then hnta p binding eh? tpkir gak nk wat g2..size pe ye guestbook awk 2..

BitsBest said...

ye wak..

sy print sendiri dlm size A4
then br g hantar binding

buat sendiri puas hati tau..
slmt men DIY guest book yer

Norzanatul Suhadazabidi said...

Maaf tumpang tanye kat mana ye ada jual guestbook tu????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...