Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

27 December 2011

Veil Labuh @ Panjang


 






 BB teringin sangat nak pakai veil yang labuh-labuh macam ni.
Cantek sangat2 kalo dalam foto ni. 
(Tapi tak sedar diri tu pendek! Lawa ke lawak kalo BB pakai nanti?) 

Memandangkan BB akan buat Pre Wedding (tema: outdoor-kasual, studio –baju nikah) BB rase nak jugak pakai dengan net yang macam ni. Tak kira lah walaupon BB ni pendek.
Untuk buat veil ni macam senang jer bila nengok ramai yang dah buat sendiri. Tambah-tambah lagi aritu BB g tanya rega untuk sewa veil ini ialah RM50..wah macam mahal plak. Setakat nak pakai sekali jer. 

So idea nak buat sendiri tiba-tiba tergedik-gedik menjelma..bila dah pikr-pikir,bukan setakat pre wedding jer bole pakai, nanti time acara potong kek pon bleh jugak guna.
kalo nak sewa 2x, nampak gaya RM100.So memang nekad nak buat ajerrr.Bape kali nak pakai pon tak kesah.Nak pakai g keja ke,nak pakai g pasar pon…ade orang kesah??giler ke ko BB….buat kena gelak jer!

So projek Veil, BB berjalan dengan progress yang amat lembab gara-gara mencari lace yang BB nak tu takde dekat seluruh KL…
Selalu gitu lah,kalo mencari memang takde.Tapi kalo xnak tu,berlambak-lambak plak depan mata!
Last2 skali dapat lace yang akhirnyer dipaksa-paksa dengan rela hati untuk menerima…kira jadi lah.

Ape yang perlu ada untuk menbuat veil yang amat easy payment ini???
Mari Kak Senah ajarkan yerr….

1.       Gunting hujung net secara bulat (belah bawah ajer)
2.       Buat jahit tepi keseluruhan net


3.       Bahagian Atas :Lipat Net rapat-rapat dan Jelujur dengan benang kemudian jahit dengan getah.


 
 4.       Bahagian  Bawah : Potong lace dan jahit di net secara bulatan. 
*kalo bole beli lace yang besar supaya anda dapat 2 ganda dari ukuran yang dibeli.
*contoh BB beli 2meter lace,tapi BB dapat 4meter lace setelah dibahagikan dua bahagian


5.       Jahit manik2 di tepi-tepi net sepanjang net kiri dan kanan
*Selang-selangkan dengan manic besar dan kecik.ikut kreativiti anda ;)



6.       Jahit juga manic atas lace tadi.
7.       Sedia untuk dipakai!

So Kesimpulannyerrr

Kain Net 2 ½ =RM 14.00+RM5 jahit tepi  
Getah 2” =RM0.20
Lace  2meter= RM9
Manik Pearl =RM 10

TOTAL = RM38.20


(*Updated Foto)

13 comments:

anaztasias nora aira said...

cantiknya !!!! jimat kan dapat buat sendiri :) nora chubby xdpt wat labuh2 rasa pelik hehe

dear, mmg i sewa paper lantern tp kena tunggu skit hujung bulan 1 kah.. bila nak pakai :)

nora saniey said...

wahhh cntik..bleh sewa x after BB pkai?huhu ske gler veil labuh...

Miss Wawai said...

salam. dear, cantik gile veil tu. lace patch tu awak bli kat mane ek? murah! :)
wawaiyus.blogspot.com

BitsBest said...

@nora saniey : hehehe...bole2>nanti roger k ;)

@wawai : wslm, sy cari dkt kedai kawin dlm semua house tu.kt bawah.ada 2 kedai kan..pergi yang dekat sebelah dengan watson kalo tak silap..

hdsykn said...

salam kak, ni ke veil yg akak cakap tu hehe..

BitsBest said...

ye yang...

taklah cantek...
tp boleh la kalo nak cuba..hehehe

apa2 roger akak yer di email
sazilahasnisaaibun@yahoo.com

hdsykn said...

cantik sangat ni kak. kite nak pakai tuk tunang je kekeke. mcm vogue sgt je nanti haha :D

anyway thanks ye kak :)

aleen said...

kalau nk sewa blh tak?

BitsBest said...

aleen..

bole2
email akak di sazilahasnisaaibun81@yahoo.com yerr..

email lama dh xbleh bukak.ni email yg terbaru :)

Cik Yan said...

Salam kak.

Nak tanya lebar veil ni akak adjust bape cm ye?

kain ni bidang 45' or 60'

Thanks kak

BitsBest said...

wslm dear...

alamak akak tak ingat lah syg!
akak tak adjust apa2 pon..beli mmg lebar tu, potong jer lengkuk tepi.terus buat veil.

ermm agak2 veil tu standard biasa jer kot...xtau bape bidangnya..hehehe

Miss Aisy ~ said...

akk ade wat sewa tak veil tu? kalo ade ley email harge kt sy. tq :)

Kemp said...

nak sewa cmne? email sy kamaazira1001@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...