Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

19 March 2012

Demi Fresh Flower Sanggup Ku Panjat Cameroon Highland



Masa BB pergi sini (Cameron Highland)
lagi 2 hari  sebelum majlis pernikahan BB.

Rasa-rasa kalo orang-orang tua dulu dengar,
tak ke dia mengucap panjang dengar pengantin berjalan ke sana-kesini. 
Tambah-tambah lagi tempat yang agak tinggi tu.
Banyak pantang larang yang nak kena ikut.
Itu pon ramai kengkawan yang mesej tanya di mana lokasi,
semua terkejut bila tau BB  terpacak kat sini pagi-pagi buta.
Hehehee


Mula-mula mak BB agak keberatan nak bagi.
Tapi setelah diyakin kan oleh BB dengan cerita-cerita PALSU~yang tak bape nak betul 
( soryyyy mak, anak mu ini terpaksa demi menyiapkan projeknyer itu)

Akhirnya mak BB bagi pergi jugak.


"BB cakap kawan yang teman BB nak pergi ni dia duduk Ipoh ."
"Selalu sangat naik Cameroon guna jalan tu."
"Lagipon jalan Simpang Pulai tu kan luas macam highway, bukannyer macam kat Tapah tu."
"Dari Ipoh kan sejam je.Tak jauh pon."
"Mak pon pernah lalu jalan tu kan..kan..kan.."
"Insyallah selamat mak."
"Yang penting niat kita tu mak"


Dengan bersungguh-sungguh untuk meyakinkan lagi mak BB


" Alaaa mak, 
orang-orang dulu tu memang lah dorang tak boleh kuar sana-sini,sebab dulu-dulu mana ada kenderaan."
"Lagi pon makbapak dorang yang uruskan semuanya."
"Zaman sekarang ni lain mak, dah ada kereta."
"Anak-anak dah taknak menyusahkan mak ayah lagi."
Dorang dah boleh berdikari "

Hehehee

Mak BB bagi Green Light.
Tapi dengan syarat pergi pagi, balik awal!


OooooooK
Time kacih mak.
BB sayang sangat dekat mak.




Apa lagi, terus calling-calling sorang member ni.
Member Yang duduk dekat Tanjung Malim bukannyer duduk dekat Ipoh .
Member yang tak pernah pon pergi Cameroon Highland.
(Kira first time la ni dia pergi)
Member yang tak pernah pon naik atau lalu jalan tu.
Dan dia jugalah yang nak kena drive kereta!


"Kalau lah mak BB tauuuuuuuuu "

Ampunnnnnnn mak.
Bohong sunat yerrr :(


Tapi yang penting macam BB cakap, niat kita tu kena betul.
Pergi just borong bunga dan apa-apa yang patut kemudian terus balik.
Alhamdulilah selamat dunia akhirat.
Kihkihkih



Nak tau apa BB borong?


Garbera @ Daisy

 Roses

Roses again :)
 
Calla lilies

Mix Cryshantemum @ kekwa campur

 White Cryshantemum @ kekwa putih

Tak sampai pon RM300 untuk semua kos

Kos beli bunga
Kos isi minyak
Kos tol
Kos banyak kali Makan
Kos beli sayur
Kos macam-macam

Memang berbaloi-baloi untuk majlis anda

BB ingatkan beli bunga jer dah dekat RM300.


Untuk makluman:
Dekat sana (CH) bunga rose 3 ikat (72kuntum) baru RM10
Cer kalo pergi dekat Petaling Street tu..1 ikat = RM13
Beza sangat-sangat okeh.

Itu yang buat BB tekad pergi Cameron!

Bunga Orkid aje BB tempah kat kawan BB di KL :)
 


See?
Bagaimana belakang seat keta kawan BB ni penuh dengan hanya bunga-bunga BB
itu belom barang sayur, strawberi ,bagai nyerrr..
itu sume sumbat dalam bonet.
yang penting bunga-bunga BB selamat.
kihkihkih











*** Sampai sekarang masih belom cerita kisah ni dekat mak BB...tunggu lah waktu yang sesuai kot :D




















18 comments:

dilla nadila said...

bb, geram sangat dengan bunge2 tu dan harge yg bb mention kan..
serius berbaloi sgt2..
Diela nak jugakla wat cam bb..agak2 dapt x ea?
tp diela dr kl lg jauh...
tapi nak...
nak bunge calla lilies n roses merah tu....

BitsBest said...

hehehe

dilla kena try dulu k.cer tanya mak dilla dia bg g ke x.
kalo x bg,mtk le sape2 tlg pergi.
mcm kes BB, jgn tiru tau..hahaaa

BB pon seb baek kg di Taiping.So dekat la sket.

cer dilla try servey2 dkt bangkok bank.
sbb BB pernah dgr dulu org ckp dekat bangkok bank,ada satu lori dr cameron jual bunga.so org akan berebut2 camtu je beli bunga.kira borong.
time dia waktu malam.hari apa BB x pasti..

dengar kata mmg murah!

pika pikah said...

sukanya tgk roses kaler pink tu!!!! nak jugak!!!! tp sy tau mak sy memang takkan bagi punya lah. mmg tringin nak fresh flowers utk hantaran huhu

BitsBest said...

@pika pikah

hehehe..
kalo ada budget banyak...beli je kt kedai2 bunga :)
Yang pasti fresh flower.
mcm BB nak save ape yg patut.Tu yang redah jugak!

Anonymous said...

kedai bunga tu kat mane? kea farm ke? nk tau..

mashi said...

tahan bape hari ek bunga2 tu?

BitsBest said...

mashi..

BB beli beli 3-4 ari sebelum nak guna..
pehtu lepas kenduri tu tahan sampai seminggu jugak ler :D

tips: sampai je kt rumah, jgn terus gubah..simpan dlm blk air dulu.letak la panadol dlm baldi air tu.biar bunga tu serasi dulu dgn kwsn sekitar rmh kita :D

insyallah tahan lama dan bunga pon sempat kembang seperti yang kita nak.mmg pueh hati :)

Anonymous said...

aslmkm bb,
saya betul2 teruja sngt baca kisah bb n sy teringin sngt nak pergi mendaki cameron highland mcm bb..tpi sy jauh dri bangi.. so sy nak cuba alternatif utk bunga segar di area kl yg bb kata pakai lori bunga tu...tpi bila sy searched di google xjumpa2,bole bb dan rakan2 tlg share info..pls.. tq :)
yaya

BitsBest said...

yaya..

yg lori tu mmg ada,tp bb sendiri pon tak pernah pergi..
bb selalu pergi kedai bunga yg dekat petaling street tu je.
situ pon murah jugak..
landmark nk cari kedai bunga tu : dekat bustand klang (bwh lrt pasar seni)pastu cari maybank..ada kedai bunga tepi lorong maybank tu ;)

Anonymous said...

aii ai nk tnya u beli bunga ni dekat keafarm ker or brinchang....dkt kedai mn la yg murah di CH

BitsBest said...

ni BB beli area keafarm ajer :)

Puneflowersdelivery said...

Send flowers to Pune, flowers to Pune delivery,flowers to Pune, Pune flowers delivery, flowers Pune, Online flowers to Pune.

nurul asyikin Dzulkipli said...

i'm proud of u. handmade everything. good job. berangan nak wat mcm tu jugak tp kg sy jaoh dekat nismilan . hmm. alamat x sampai lah cameron

BitsBest said...

TQ nurul...
hehehe..bab nak kawen ni tetiba kita jadi luar biasa...nanti awk pon sama...believe me ok :D

Shila said...

BB,,klau area JB tau tak mane pemborong bunga dri Cameron..tq

BitsBest said...

@shila..

sorry lah..area johor BB taktau.. tapi bole oder online dgn kaklisa dr cameron ni..dia mmg bekal bunga secara pos...ni no contact 0124914700
or tgk laman TT trade kalo xsalah.

dilu bb pon pernah oder dgn dia

dati said...

Salam. Boleh tau tak cameron dkt mana eh yg awak blh beli bunga banyak2x on the sport? Kea farm ke? Coz adik nak kawin, so nak borong jugak la...

BitsBest said...

@dati

wslm
sy beli bunga2 ni sume kat kea farm ajer..
beli on the spot..tak booking apa pun.kasi redah jer.
tp time sy pergi ni tak byk pilihan.bunga pon tak byk coz cuma 2,3 kedai jer yg jual bunga..sebab musim hujan kan.
so kalo awk yg bernaseb baek, byk kedai yg jual..dan byk juga pilihan bunga nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...