Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

18 November 2013

Prosedur/Tips buat Kabinet Dapur



Seperti yang dijanjikan...
Walaupon udah lama janji itu..hehehe
Tetap BB realisasikan..

Kat sini cara camner BB buat kabinet dapur kat rumah BB
Maybe tak ikot step cammaner yang sepatutnya...tapi itu lah cara BB

BB style..cewah!


  1. BB servey kabinet orang dulu..hehehe (pergi jengok-jengok design kat rumah dorang @ kat internet or majalah) 
  2. Pergi kedai kabinet dapur atau jumpa kontraktor mintak sebut harga~quotation...( kat sini baru lah tau macam-macam material dan harga)
  3.  
  4. Pehtu print gambar contoh kabinet (design+material) yang macam maner kita nak.hasil dari kita dok belek-belek majalah.
  5. Bincang dengan tukang kabinet yang kita dah pilih (yang ngam dengan budget kita).Tanya ar bape lama dia boleh siapkan.
  6. Tukang kabinet akan bagi design kabinet dan quotation jumlah sebenar bape yang kena.
  7. Sediakan duit deposit~ bila dh setuju
  8. Bila keja dah on~selalu lah monitor.Kot-kot ada yang perlu ditegur/tak puas hati.Jangan caya 100% okeh pada kontraktor~ untuk kepuasan hati kita sebenarnya (berbaloi dengan harga yang kita bayar..tapi jangan terlalu cerewet plak.sampai menyampah kontraktor tu kang..hahaha)

*** Sila beli dulu hood +hob+oven dan sinki yang anda berkenan sebelum pemasangan kabinet dapor. Kalo korang banyak duit, suruh je tukang kabinet ni belikan untuk korang.Nak jenis yang macamana dan jenama.Dia boleh tolong settle kan.Tapi macam BB, gi beli sendiri..pueh hati nak yang macamaner. Rega pon boleh tau. Takut nanti korang tak berkenan plak yang dorang beli.Selalu dorang akan mark up sket dari harga sebenar. Ingat free ke upah dorang nak g beli untuk korang?hehehe



Design Kitchen Cabinet by Carm Kitchen

Ini design kabinet dapor BB.
Time dapat lukisan ni..uikss teruja jangan cakap!
Mula-mula cakap dengan dia nak buat design U.
Tak padan rumah kecik berlagak macam rumah besar.
hahahaha
Itulah guna tukang kabinet. Dorang akan bagi pendapat sesuai atau tidak dengan keluasan dapor kita.
Dia akan bagi sebab-sebab kenapa dan mengapa tak boleh buat design U.
Hasil perbincangan last-last BB akurrrr, rumah BB boleh buat design L jer.




 Top 
Kabinet Dinding (Wall Unit)





Kabinet Dinding BB tak banyak, cuma ini saja dan siket dekat tempat pinggan.



Kabinet Lantai (Base Unit) 






Kabinet Lantai BB panjangnya ialah13kaki

Kabinet BB jenis pasang siap jer.
BB tak buat pon yang konkrit tu.
Kalo yang konkrit tu rega dia agak mahal sket dari yang ini.
Asalnya ada plan coming soon kot-kot nak besor kan dapor tu.
Nanti senang takyah ler nak pecahkan konkrit.
Insyallah kalo jadi sambung dapor, BB akan guna konkrit plak untuk kabinet lantai ni.
Lagi tahan.
Material yang BB gunakan untuk pintu adalah jenis Melamine
Time tu kalo tak silap rega nya adalah RM 150.00 sekaki



Table Top



Table Top : Solid Surface

Ada banyak jenis table top.Ada dari jenis marmar, granit, solid surface,
BB guna jenis yang solid surface.Jenis ni macam batu jugak.
Agak murah berbanding dengan jenis granit.
Cuma kalo ada calar tu nampaklah siket.Kalo granit tu tak nampak bercalar.
Tapi kalo kena air takdehal lah.Lap ajer.

Jangan guna jenis Mieco/Kayu Berlamina
Memang lah murah!!
Dia macam kayu yang dibalut dengan tikar getah.
Tapi takleh kena air.Nanti kalau kena air akan kembang.
Cer bayangkan ..nama pon dapor, mesti ada acara masak-memasak,basuh membasuh dengan air kan?

Teringat aritu pergi rumah membe, MENYESAL katanya dia pilih jenis material ni.
Lepas basuh tangan je nak kena lap sekitar sinki.
Lepas basuh cawan sebijik jer nak kena lap area sinki.
Pendek kata setiap kali lepas guna sini mesti nak kena lap.Takut-taku air meresap dekat papan ni.

Hah tak ke parah kalo macam tu?
Biar mahal sekt tapi berbaloi cik kak yerr.


SINKI




Sinki BB beli dekat hardware je.
Untuk sinki 2 bowl tu rega nya ialah RM 78.00
dan untuk paip tu reganya RM 96.00

Makesure korang kena tau sebelum beli yerrr.
Silalahhh tanya dekat kedai hardware tu yer.Jangan main beli ajer.
Udoh BB dah tersilap beli paip tu.

Pergi beli sinki yang memerlukan sumber air utama masuk dari bawah sinki
MALANGNYA TERSILAP
Beli paip air yang sumber air utama masuk dari tengah
Korang paham ker?

Kalo korang perati gambar paip yang dibeli tu berbeza dengan paip yang dah dipasang..kan kan kan?
Seb baiklah tukang kabinet sangat baik hati nak bagi free je paip baru tu kat BB.
Alhamdulilah.
Moga rejeki tuan hamba bertambahlah selepas ini.
Amin!


TEMPAT PINGGAN


sumber: google

BB lupa plak nak capture rak pinggan BB.
Tapi lebih kurang macam gambar ni lah sebijik.
Rega RM150.00






DINDING DAPUR MASAK




Kalo korang seorang yang malas macam BB, sila lah pasang dinding masak tu.
Senang dan memudah korang sangat-sangat.
Lap je sisa-sisa minyak yang terpercik kat atas dinding tu.
Sekali lalu jerrr.Sangat mudah.
Kalo tak pasang, abis marmar dinding tu.
Paling malas nak cuci bila kunyit or cili terpercik dekat line-line antara marmar tu.
Aduhhh...letih nak sental!
Rega pemasangan dinding dapur masak ni ialah RM 300.00




Akhirnyaaaa
siap sudah dapur idaman BB





So marilah kita mengira total cost bagi kitchen kabinet BB ini yer :

Kabinet Dinding = RM 800.00
Kabinet Lantai = RM 1950.00
Table Top = RM 1950.00
Dinding Masak = RM 300.00
Tempat Pinggan = RM 150.00
Sinki = RM 78.00
Paip = RM 96.00
Hood+Hob = RM 1888.00

TOTAL = RM 7212.00




Itu blom masuk lagi kos tukar tingkap+cornes+plaster siling
:(
nangissssss!!


10 comments:

UMIE SUE said...

wow...hargnye...pengsan! heee

Fizah said...

bagus betul ada tips mcm ni...siap senarai harga..mmg complete! :)

BitsBest said...

@umie

hahahaha..

tu lah..hampir nak pengsan dh time tu :D

BitsBest said...

@fizah

berkongsi info ajer...
sharing is caring ;)

cikceriacorner said...

wow bestnye bb..kita teruja tgk dapo bb..nak masak pon bersemangat..heheh...duitnye pon semangat gak..hehehhe

BitsBest said...

@ccc

mula2 je semangat...peh tu lelama dh ponat..asik masak masak dan masak..hehehehe

Muhammad Zulfadhli said...

Assalam..sesiapa yang berminat untuk membuat renovation rumah,tiles,kabinet dapur,mengubahsuai kiosk,kedai-kedai atau booth pameran,awning (semua dlm 1) hehe..harga berpatut-patut di area melaka,seremban,kl dan selangor boleh jenguk2 kat blog saya..Zul-0196300136/zulsweethome28@gmail.com atau ke blog saya- shrenovation.blogpsot.com....Jangan lupe follow blog ye..Terima kasih

Hasbullah Saipuddin said...

Salam... sye pakar dlm membuat kitchen cabinet ..wardrobe area kl/selangor jenis moden design dan ada kilang sendiri...jika berminat ataupun nk bantuan ternikal tuk kitchen cabinet/wardrobe blh la contact sye abdullah_cabinet@yahoo.com atau call 0162350903 atau blh ke Facebook company HANZ CABINET. ..TQ salam....

zrf said...

Salam. Nak tanya. Mana nak beli dinding percik masak color silver tu ya? puas dah cari tak jumpa. TQ :)

zrf said...

Salam. Nk tanya. Kat mana beli dinding percik memesak tu ya. Puas dah cari. TQ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...