Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

25 October 2013

Dapur Masak Rubine

 

Dulu masa kecik-kecik selalu berkenan dekat dapur rumah kawan BB ni.
Kawan BB adalah anak D.O (Pegawai Daerah) kat area kampung.
Time tu D.O ni memang kira macam orang kaya kampung ler.
Ada sebijik banglo besar..kira macam kuartes kerajaan la.
Asal pergi main je kat rumah dia, mak dia mesti jemput makan.
Time kasih untie...BB ingat sampai la ni.Baik betoi untie!
Selalu tengok untie masak guna dapur macam ni.
Pehtu tu la kalo masuk rumah orang kaya-kaya ni...mesti jadi jakun sket.
Rumah cantek...kemas..terbaek lah...
Budak-budak kan time tu.
Sume nak dibelek nyer...

Hehehe....So sweet!

Kiranya dapur idaman ni sebenarnya dari zaman budak-budak lagi tau!

Cehhh ...zaman budak idam dapor???
ko biar betoi BB...takde menda lain ke ko nak idam?
 :O

its long time ago...


BB beli dapur jenama RUBINE.


Sebenarnya dapur masak ni BB beli terlebih awal ....ada setahun dua lepas.
Percaya tak, time tu tak  plan pon lagi nak buat kabinet dapur! 
Memandangkan dah terbekenan sejak zaman kanak-kanak lagi ...tekad! 
Beli jer...

Satu hari jalan-jalan dekat Houz Depot depan Pertama Complex tu.
Lama jugak servey kat merata-rata tempat tapi disebabkan kat sini ada offer lagi BEST...
apa lagi terus sambar!




 digital...sentuh ajerrr

Corong asap atas ni orang panggil  Hood

Tujuannya adalah untuk menyedut asap masakan yang kita masak.
Selain itu juga, kalo kita tengah menumis cili tu, tak lah orang kat depan asik terbesin jer kalo kita masak.
hehehehe


Hood terbahagi kepada 2 jenis.
  1. Guna span (span di dalam corong akan menyerap minyak)
  2. Bekas minyak (minyak akan meleleh jatuh kedalam bekas ini)
*Bekas minyak: kat hujung bawah tengah-tengah segiempat kecil  tu*

BB pilih yang bekas minyak tu.
Senang nak buat maintenance.
Kalo ada minyak kita buka dan cuci jer.
Kalo guna span kena ganti baru bila span tu dah kotor penuh dengan minyak.








Yang ni plak (dapur masak) di panggil Hob

Yang ni standard macam dapor biasa tu jer.
Ada pelbagai jenis juga.
Makesure beli yang ada bateri.Senang.
Takyah lah kita guna pistol tu untuk hidupkan api.




Hob dan Hood Rubine ni BB beli dekat Houz Deport
(dekat depan Pertama complex)

Reganya RM1888 


Nak tau apa yang houz Depot offer time tu?

Beli dapur Rubine ni dapat percuma :


BBQ Gas Grill

 +

 5 pieces set periuk

 +

  Blender


 Apa lagi,
Terus sambar sebab banyak free gift!



3 comments:

aida othman said...

Salam. Bekas takung minyak kt hood tu ada jual tak kat kdai ek. Saya pnha dh patah satu kaki. Xtau caner leh patah tgok2 dh jelepuk kat atad hob.

aida othman said...

Salam. Bekas takung minyak kt hood tu ada jual tak kat kdai ek. Saya pnha dh patah satu kaki. Xtau caner leh patah tgok2 dh jelepuk kat atad hob.

Mohamad Imran Hassan said...

Wow. Tahniah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...