Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

28 September 2011

Rumah Oh Rumah

Dah lama BB pikir nak beli rumah.Dari start masuk keja, 7 tahun yang lepas hingga lah kini BB masih dok berangan dapat sebuah rumah yang ada tanah.Bukan apa sekarang BB dok kat atas kayangan.So bila dah dok atas kayangan yang tak bape nak mewah tu..parkingnya almaklum lah sendiri mau ingatlah,memang payah kalo terrrrrbalik lewat malam. 


"Gayatnyer kapla lutut aku kalo nengok ke bawah!" kata mak BB
Selain tu, BB pon pikir sok bila BB dah tua-tua mana larat nak naik sampai ke atas.Memang lah ada lif,mana tau kot-kot ada masanyer dia nak rosak.Macam sekarang yang selalu BB hadapi..bilik kayangan BB terletak ditingkat 14.Korang bayangkan lah, time sekarang memang lah BB larat nak panjat tangga tu kalo lif rosak..maunyer BB dah umur 50 keatas?? kot nanti kena panggil bomba tolong angkat BB naik guna skylift..

Dok servey selama 7 tahun yang lepas secara tak serius pon,(gara-gara belom dapat jawatan TETAP) rata-rata BB nengok rega rumah teres paling murah pon ialah RM400k ke atas kalo area KL..kalo jauh sket dari KL tu rata-rata atas RM250k juga lah..ermm memang lah BB tak mampu.Banyak lagi menda nak kena tanggung selain dari tanggung hutang rumah tu..Nangis!

So bila dah dapat JAWATAN TETAP (hahaha..sukanyer aku!) kali ni BB betoi-betoi serius nak beli rumah.Ceriteranya bermula apabila....BB dengan en tunang kuar dating,pastu berangan perkara-perkara selepas kahwen(opsss bukan perkara.... tutttt yerr) lebih kepada persiapan selepas kahwen nanti camner.Bila pikir-pikir kalo sewa rumah rogi plak.Dah la bayar banyak, bertahun-tahun plak tapi bukan jadi hak milik :(

So servey punyer servey BB dapat lokasi baeeek punyer ..

Nak tau kenapa??? meh sini BB nak citer:

  1. Dapat rumah teres rega  RM185k (woit mana nak dapat murah camni lagi??)
  2. Suka Teres 1 tingkat kerna BB dok pikir bila dah tua-tua nanti sakit lutut nak naek atas, nak mengemas kalo dapat teres 2 tingkat :)
  3. Kawasan dekat area Taman Equine, Sri Kembangan( Tak lah jauh kan dari KL)
  4. Ada Jusco (baek untuk kegiatan membeli belah..hahaha)
  5. Ada Giants(2nd choice kalo duit ada lagi yang berlebihan..muahaha)
  6. Ada Pasar Borong Selangor (kalo mak mertua datang senang nak p cari lauk )
  7. Rumah siap di renovate dari pintu depan hingga la ke dapor (grile,mozek,bilik air,plaster siling)
  8. Rumah BB ni BB beli secara subsale(beli dari owner)..owner baru duduk tak sampai 5 tahun. ~So rumah kira cantek lagi lah.
  9. Kawasan rumah masuk kedalam~ jauh dari jalan besar yang bising
  10. Paling best sebab ada kawan-kawan BB dok area berdekatan kawasan rumah BB ni..senang kalo nak mintak tolong.hahahaa
Walau bagaimana pon, pro dan kontranyer tetap ada...

Yang BB akan hadapi  buat masa akan datang apabila berpindah kat situ ialah :
  1. Jem nak pergi kerja.Selangor ke KL :( ~yes jem ada di mana-mana.kalo tak,tak dinamakan lah KL..kan.kan?
  2. Kena bangun awalllllll (huhuhu part ni paling malas ni.Kalo tak dulu kul 7pg baru kuar rumah.Kalo dah duduk kat sini kurang-kurang paling lambat sebelum 6.30pg.Nangis!!!)
  3. Jauhnyer dari rumah adik-beradik..dorang sume dekat area sentul dan batu caves.
  4. Akan di updated selepas BB duduk di sini...hehehe ~ Blom duduk lagi tak tau apa yang nak jadi..kan..kan..kan!
Layan ajer lah dulu gambar-gambar rumah BB yang tak seberapa ni yer ...
Ni gambar dari kepunyaan owner yang lama..

Walau pon tak sebesar istana...pasti BB akan jadikan ianya Syurga bagi keluarga BB nanti.Insyaallah :)
Bahagian dalam @ ruang tamu
Ruang Makan
Plaster siling dah ader..kira save banyak ler BB :)
Bilik air pon dah tile dan di renovate,kira ok ler kan?
Cuma bahagian dapor sahaja BB kena Make Over lebih sket nanti
So nanti kan MAKE OVER yang akan dibuat oleh BB yerrrrrrr :)
(Dah macam program RIzalman Ibrahim plak! hehehe)

Ada ARKITEK ke kat sini yang bermurah hati nak bagi design dan idea camner BB nak buat?


***So sekarang ni BB dok sama gila mana satu nak buat persiapan...nak pikir pasal rumah or persiapan kahwen.Tapi BB rasa sejak dua mejak ni lebih kepada giler nak beli barang-barang rumah dari persiapan kahwen.Bole ke gitu??

5 comments:

aTy _faRed~ said...

murah..!!! besar..dan cantik..!!! rugi kalau tak amik..kawasan pon ok..:) tak per jauh sikit.. bukan jauh sangat kan...:) beli rumah memang teruja...

BitsBest said...

hehehe..tu lah kak aty.alhamdulilah dapat rega yg ikot kemampuan walaupon sumah subsale..

* xsabar nak tgk makeover rmh kak aty yg baru nanti ;)

♥ Elin ♥ said...

alhamdulillah tercapai juga hasrat nak memiliki rumah sendiri kan.
kemudahan2 sekeliling pun ok. bgus awk dah planing awal2 sebelum beli.
harga mcm tuh masih ok lagi. dimelaka mmg jarang nak dapat harga mcm tuh.

bila dah ada rumah sendiri nih mmg xcitd nak decored kan.

ok, nak share ttg dapur tuh blh lah kunjung kejap ke blog saya. sy baru renovate dapor. tp x seberapa lah.mana tau awk ada idea nak buat nanti kan. ;)

♥ Elin ♥ said...

alhamdulillah tercapai juga hasrat nak memiliki rumah sendiri kan.
kemudahan2 sekeliling pun ok. bgus awk dah planing awal2 sebelum beli.
harga mcm tuh masih ok lagi. dimelaka mmg jarang nak dapat harga mcm tuh.

bila dah ada rumah sendiri nih mmg xcitd nak decored kan.

ok, nak share ttg dapur tuh blh lah kunjung kejap ke blog saya. sy baru renovate dapor. tp x seberapa lah.mana tau awk ada idea nak buat nanti kan. ;)

BitsBest said...

ok elin dh tgk dapor awk..hehehe.
cantek lah walaupon tak ikot kaler yg awk dihajati ..

maybe kaler yg mcm2 tu kot nanti BB nk buat tuk dapo BB :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...