Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

07 April 2012

Tips untuk b2b ~ Disaat-saat Akhir


Kan ke kita nak kena bayar balance-balance bayaran akhir yang kita hire vendor kita tu kan?

Here some tips for u all.

Macam BB,
semua vendor-vendor ni, 
BB awal-awal lagi dah bayar deposit masa comfirm tempahan.
Ada yang bayar deposit, balance nyer bila semua dah settle.
(DJ,Kompang,dll)

dan ada pula

yang BB on progress bayar setiap bulan with small amount  (in case bayaran yang cecah riban-riban ler) 
(terutamanya mak andam dan fotografer)

dan ada juga

bayar full sebelum majlis.
(Kek,Catering,Khemah)
*Kalau percaya lah kat dorang tu*

So makesure u all catitkan setiap wang yang di keluarkan dan minta resit yer.
Kot-kot terlupa nanti dah bayar bape....Anything can be happen.


BB tak nak pening-pening dan tak nak kelam kabut (kot-kot terguna duit ini)
awal-awal lagi BB dah asingkan duit tu siap-siap sebelum majlis.
Siap masukkan dalam sampul lagi.
Buat sedikit catitan supaya tak tersalah bagi ke kepada siapa yang sepatutnya.


Lepas ajer dorang siap buat keja, terus je BB hulur sampul ni.

Tujuannya tak lain dan tak bukan ialah memudahkan kita juga.

"Tak perlu nak cari  bank tengah-tengah sibuk buat itu dan ini.
Tak perlu nak jerit-jerit minta sapa-sapa yang ada cash money time tu.
Tak perlu nak tebalkan muka pinjam duit sedara-mara
Tak perlu nak pergi balik ke kedai vendor-vendor ni 
(kerana banyak urusan lain perlu di uruskan selepas kawen)"




 Teringat Mak andam BB pernah citer sorang customer dia sampai la ni tak bayar-bayar hutang. 
Majlis grand bagai nak rak.
Nak itu nak ini.
Bila abis majlis nak kutip bayaran,macam-macam alasan yang diberi.3 tahun dah perkara ni.
Sian kat mak andam BB.

Tak ke naya buat orang macam tu?

Aishh..
macam ini punya olang pon ada :(





Nanti lepas kawen kan senang..
Bila semua urusan telah diselesaikan.
Senyum je pengantin,
kerana tak perlu serabut kepala memikirkan hutang-hutang yang ditinggalkan.







*** Risau , bila  perlu meyusahkan orang kadang-kadang :)

3 comments:

Dira said...

a'a senang la kalau da siap asing-asingkan dlm sampul mcm tuh.. nnt tgal amek & bg kt tuan empunya je.. hehe.. nnt da buat mcm tuh jugak la.. thanks for sharing :)

sharz syaz said...

bagus tips nie..kite pon ade wat list..tapi tips bb nie lagi bagus!! =)

BitsBest said...

@dira
tq dear :)

@sharz syaz
sharing is caring ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...