Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

07 December 2012

Tutorial Cara Gubah Daun Pandan Menjadi Bunga Ros



Khas untuk pertanyaan Akak Kamsiah 
yang bertanya mengenai cara nak buat bunga ros dari daun pandan.

Aritu rasanyer BB dah post tentang cara nak buat bunga ros daun pandan ni,
tapi BB sendiri tak jumpa tentang post ni.
Bole gitu?

So untuk sharing-sharing apa lah salahnyer BB luang kan masa sket.
Gambar lama dah ada, bukan susah pon.
Klik ajer!
hehehe 


Cara-caranya :


Kalo sape-sape pernah buat bunga dari straw minum dulu mesti tau nak buat camner...
Alaaaaa...
Kan straw minum tu time gatai-gatai tangan kita pusing-pusing dan lipat dia terus jadi  macam bunga kan.

Cara dia sama aje.
Cuma yang ini guna daun pandan dan agak besar sket.

  1. Gulungkan daun pandan supaya dia jadi mudah untuk kita lipat-lipat sebab nak lembutkan~belakang daun pandan tu kan ada batang keras
  2. Kemudian lipat dua jadi macam huruf V tu
  3. Lipat salah satu kaki V tu naik ke atas
  4. Lepas tu, terus pusing kedepan dan lilit bahagian tengah tu.
  5. Ulangi daun naik ketas dan kebawah dan terus melilit.

 

Tadaaaaa
Dah siap pon!


 Bila dah siap banyak-banyak, kumpulkan satu-satu menjadi seperti jambangan bunga.
Buat tengah-tengah dulu dikelilingan yang lain.
Macam buat bunga tangan tu

Kemudian baru ikat dengan double tape/getah
Kalo nak cantek lagi, ikat lah dengan riben.







Tips:
Kalo daun pandan tu besar dan panjang lagi banyak dapat kelopak.
macam contoh kat gambar atas ni.



So Selamat Mencuba.


Untuk b2b pon boleh buat kalo nak hiaskan bilik pengantin tu yer.
Harum je bilik pengantin nanti.
Takde lah cara biasa/lama yang daun pandan kita hiris halus-halus tu.
Nanti kompom orang akan tanya macam mane kita buat.
kehkehekeh

2 comments:

cheeze maz said...

Salam ziarah & kenal, akak nak cuba buat. Akak menjemput rakan2 menyertai GIVEAWAY 001 CHEEZE MAZ .Link cara2 penyertaan ada di : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

Jika tiada masa menyertainya, harap sangat2 dapat membantu akak dengan :
1) Tekan butan G +1 bagi entry http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html
2) Vote akak di denaihati. Cara nak vote akak ada di entry : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/12/giveaway-001-tugasan-ke-2.html

kamsiah said...

terimakasih byk2...
akak akan buat entri kalau menjadi bunga pandan akak nanti hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...