Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

06 January 2012

Misi Mencari Mug @ Cawan sebagai Cenderahati Tetamu

Agak lama juga BB men servey-servey di semua blog kawen dan web-web yang menjual mug.
Rata-rata yang BB temui harga mug yang ditawarkan adalah diluar kemampuan BB. 
Budget yang BB tetapkan untuk satu mug @ cawan ialah bawah RM2.00.
Bayangkan kalo nak beli 1000 mug...
pikir dan terus pikir.

Selain tu, kedai-kedai sekitar chowkit dan nilai BB pergi.
Ada harga yang dah ok tapi rasa tak berbaloi plak nak borong jauh-jauh.
Kalo ada lori or van ke ok ajer BB terus beli.
Kalo 3 atao 4 kali dok ulang alik hantar ke Taiping,
Apatah lagi itu belom dikira tol dan duit minyak,
maka baik BB beli yang mahal  ajer.
Siap delivery lagi kat rumah.






Ni antara contoh-contoh yang BB nengok kat nilai.
Hermm memang cantek-cantek tapi apakan daya..
Bila memikir kan nak bawak ke kampung tu, terpaksa lah dipendam kan.



Kedai Lima Sen dan Kedai RM1.99
( Kamunting Taiping )

Dekat Taiping BB dan en tunang pusing satu pekan kamunting dan pekan Taiping.
Semua kedai BB masuk.
Masuk-masuk terus ke bahagian pinggan mangkuk tengok harga.
Kalo murah terus deal dengan budak kedai tu, bape bole kurang.
Kalo tak bole runding terus BB dan en tunang blah dari situ.
kehkehkeh

Akhir skali BB buat keputusan untuk membeli mug di area kampung BB.
Alhamdulilah naseb lah baek ada satu kedai murah ni memang baru dibuka.

Nama kedai tu kedai lima sen  dan kedai RM1.99
(berdekatan dengan econsave kamunting)

Harga pon memang bawah RM2.00
Ada yang rega RM1.50
Ada rega RM 1.60
Ada yang rega RM2.30
~ Mengikut saiz dan kualiti cawan tu~

Macam tau-tau ajer BB nak beli.
Ahaksss!!

So apa lagi,kerja-kerja memborong bermula

Keja BB dengan mak BB.
Kena pilih satu-satu.
Check dan tengok elok-elok.Banyak yang sumbing dan tak elok.
Maklum lah cawan ni di import dari China. 
~Semasa penghantaran banyak yang pecah-pecah~


Ni baru 10% dari keseluruhan mug @ cawan tu.


Mug @ cawan perlu dibungkus sebelum dibawa pulang kerana risiko untuk pecah akan berlaku.
So hati-hati yer.
Selain memudahkan BB nak angkut ;)



Kerja-kerja membungkus oleh tukang kedai bersama anak dara nya.


 to be continued..



Bila dah abis packing, apa lagi sesi memunggah kedalam keta en tunang.
Maaf yer en tunang tersayang,abis kereta mu menjadi lori sementara ;)



*** Dok menghitung hari...peluh ketiak biler pikir banyak yang tak settle lagi :(






3 comments:

elin. said...

hi bb.. nak tye pic cawan yg rm1.90 tuh kt mana yer nak carik untuk doorgift wedding jugak...

elin. said...

Bb nak tye mana bb jumpe pic cwn yg rm1.90 tu yer..i pun nk carik untuk doorgift for my wedding next mnth ni buntu dah.. hehee

BitsBest said...

yang...
yg tu bb servey kat nilai..
ermm tp tak hengat la pulak kedai nama apa.sbb sume kedai kawen bb redah masuk jer..

cuba u servey2 kt nilai k...byk pilihan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...