Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

17 January 2012

Proses Mengecat Rumah BB ~ UnderCoat


sambungan dari


Langkah Ke 2,

Seterusnya cat lapisan pertama~ undercoat
Untuk menjadikan dinding bebas dari kapur
(takde ler habuk putih berterbangan seluruh alam)

BB guna cat putih biasa jer.Murah sikit dari beli cat undercoat.
BB guna 1 tong besar dan 1 tong kecil


 Rega untuk

1 tong 18 liter =RM66 
1 tong 5 liter  = RM 36
Jenama : JOTUN

* Dengan 2 tong sebesar ini, BB dapat cat keseluruhan dalam rumah.
Dari ruang tamu,3 bilik, 2 bilik air, dapur hinggalah ke siling skali*


Ruang Tamu
Rasa best ajer nengok putih berseri



Bilik Utama



Bilik Ke2



Plaster Siling
Ni pon cat jugakkkk...biar nampak seperti baru!
*guna cat yang sama dengan cat dinding*





Kos Upah Buruh????


Pekerja kontrak yang tak dibayar gaji
~en tunang~
*sayang kamoo sangat-sangat!*


 Proses mengecat undercoat ni kami amik masa 4 hari ler...
kerana kami buat hari sabtu dengan ahad jer.
Itu pon buat slow-slow and steady.
Tak yah kelam kabut sebab tak kejar masa dan kejar kos upah orang.
kihkihkih


Nak tau lagi proses seterusnya???

Lapisan ke 2
Lapisan ke 3 (Finishing)






to be continued
kerna BB dengan en tunang masih lagi tengah berhempas pulas menyiapkan proses tersebut ;)

7 comments:

cikceriacorner said...

salam bb..

bestnye mengecat sama2..

memang penat..tp seronok..

lg seronok bila da siap cat..yg penting kite puas ati..heheh

BitsBest said...

betoi2...mmg pueh hati ccc.

apa yg kita nak,itu yg kita dapat ;)
kadang-kadang kalo upah org ni tak tentu dapat memuaskan hati kita kan...

gadisBunga said...

wahhh...gatal je tgn nak make over rumah bile tgk awak mekap rumah ni...hihihi~

BitsBest said...

GB,

sila sila...
tiru macam sayer..
kihkihkih

slmt make over rmh yer..

Dira said...

super duper like! suke kaler putih, nmpk suci murni je~ hehe :)

Cik Azizah said...

serius kalau macam ni..mmg excited nak duduk umah tu cepat2! bestnya yang..huhuhu

Anonymous said...

m very happy to see your article. Thanks so much and i am taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...