Followers

Tinggalkan Jejak Anda Di Sini ;)

Sila lah Klik!

16 January 2012

Proses Mengecat Rumah BB ~ Kikis Cat Lama

Memandangkan rata-rata upah yang BB servey untuk kos mengecat rumah teres setingkat ialah RM1500++,
maka akhirnya keputusan adalah untuk mengecat sendiri lah jawabnyer.
(Itu baru kos upah sahaja, blom lagi masuk kos cat tau)

Bapakkkk mahal sungguh!

Dari kita membazir sebab banyak lagi menda yang nak kena beli, baik buat sendiri lah yer.

Yer meh sini BB nak citer sedikit pasal proses cat mengecat ni.

Memang BB ngaku yang BB dengan en tunang sememang takde pengalaman langsung.
Beli berus,beli cat,beli tempat kikis semuanyer gamble ajer ok.
Pastu dok ulang-alik kedai hardware sampai naik jemu apek tu melayan kami  apa yang tak cukup.

Proses paling penting ialah KIKIS cat lama..
Perghhh rasa nak nangis jer.


 


* dekat seminggu jugak lah kerja kikis mengikis ni.


Ada tempat tertentu rasa gian ajer nak kikis sebab senang tertanggal.
Bila kikis keping-keping besar yang keluar.
Dan ada pula tempat yang rasa fed up nak mengikis sebab susah nak tanggal.

See my darling sampai kusyuk mengikis..


Paling tak tahan ialah habuk kapur dari kesan kikisan cat lama.
Macammmm tepung gomak daaa
Sampai bulu dalam hidung pon tukar kaler jadi putih!!
kahkahkah
Nasihat BB : pakai lah penutup hidung yer yang macam orang dok pakai time H1N1 dulu tu.


Nak tau proses seterusnya???

Lapisan Under Coat
Lapisan ke 2
Lapisan ke 3 (Finishing)






to be continued
kerna BB dengan en tunang tengah berhempas pulas menyiapkan proses tersebut ;)

2 comments:

Cik Azizah said...

wah BB dah ada rumah lah..bestlah pasni duk berdua gan encik suami..hehe

chaiyok2..gudluck BB!!

BitsBest said...

alhamdulilah jijah...

tapi perit jugak...
nak siap utk kawen dan rumah.
Banyak ongkos yang kuar mengalir mcm paip bomba ajer..
kihkih

tq jijah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...